Please or Register to create posts and topics.

Zmiana warty i jeden dobry wieczór

Pracowałem na ochronie lotniska. Nocne zmiany, kamery, nuda, która wwierca się w kość. Siedem godzin patrzenia w ekrany, na których nic się nie dzieje. Czasem ktoś zapomni butelkę wody, czasem dziecko przyklei gumę do krzesła. To wszystko. Wracałem do domu o szóstej rano, kiedy miasto dopiero się budziło, a ja miałem ochotę tylko paść na łóżko i nie myśleć. Przez rok tak żyłem. Przez rok odkładałem każdą złotówkę na wymarzone szkolenie na pilota. Nie żartuję. Od dziecka chciałem siedzieć za sterami. Ale kurs kosztował tyle, co mały samochód. I odkładałem. Po miesiącu. Po trzech. Po dwunastu. I wtedy zobaczyłem, że brakuje mi jeszcze prawie trzech tysięcy.

Trzy tysiące. Dla kogoś, kto zarabia najniższą krajową na ochronie, to góra nie do przejścia. Właściwie to już straciłem nadzieję. Siedziałem w barze na lotnisku, popijałem kawę, patrzyłem na pas startowy. Samoloty wzbijały się w powietrze, a ja siedziałem na ziemi. I wtedy kolega z pracy, ten wiecznie uśmiechnięty Tomek, mówi: „Słuchaj, mam pomysł. Znasz vabada?”. Pokręciłem głową. „No to czas poznać. Nie mówię, że wygrasz majątek. Ale czasem wpadnie parę stówek. A ty i tak nie śpisz po nocach. Masz czas”.

Tego samego wieczoru, po zmianie, zamiast iść spać, usiadłem w kuchni. Włączyłem laptopa. Znalazłem stronę. Rejestracja – trzy minuty. Wpłaciłem pięćdziesiąt złotych. Tyle, co dwie porządne kawy na lotnisku. I zacząłem grać. Nie łapczywie. Spokojnie. Jakbym oglądał film. Automaty, proste zasady, żadnej filozofii. Po godzinie miałem zero. Nic nie wygrałem. Zamknąłem wszystko, poszedłem spać.

Następnej nocy znów wróciłem do vabada. Tym razem wpłaciłem sto złotych. Grałem wolniej. Zmieniałem automaty, szukałem takich, gdzie wygrane są małe, ale częste. Po dwóch godzinach miałem sto dwadzieścia. Na plusie, dwadzieścia złotych. Uśmiechnąłem się. To była pierwsza noc, kiedy nie czułem, że czas umiera. Czułem, że coś się dzieje.

Trzecia noc. Zmiana na lotnisku była spokojna – żadnego alarmu, żadnych pijanych pasażerów. Wróciłem do domu o piątej. Byłem zmęczony, ale nie mogłem zasnąć. Włączyłem laptopa. Vabada czekała. Wpłaciłem dwieście złotych – tyle, ile normalnie wydaję na jedzenie przez tydzień. Pomyślałem: dziś albo nigdy. Nie wiem, co we mnie wstąpiło. Może ta myśl o pilocie. Może to, że w nocy myśli się inaczej. Odważniej.

Wybrałem automat z motywem egipskim. Piramidy, skarby, coś takiego. Postawiłem pięć złotych na spin. Pierwszy – nic. Drugi – nic. Trzeci – mała wygrana, dziesięć złotych. Czwarty – dwadzieścia. Piąty – bonus. Trzy symbole rozsypały się na ekranie. Zaczęły się darmowe spiny. I wtedy, w drugiej rundzie, trafiłem na symbol, który zamienił cały bęben w dziki. Kolejne spiny. Mnożnik x3. Kolejne. Mnożnik x5. Ekran eksplodował złotem.

Nie pamiętam, ile trwało to szaleństwo. Minutę? Dwie? Kiedy ucichło, spojrzałem na licznik. Siedem tysięcy czterysta złotych. Siedem i pół. Zamknąłem laptopa. Otworzyłem ponownie. Bałem się, że to sen. Ale kwota była ta sama. Wypłaciłem wszystko – siedem tysięcy. Transakcja poszła w trzy minuty. Kiedy zobaczyłem przelew na koncie, usiadłem na podłodze w kuchni i płakałem. Nie z żalu. Z ulgi.

Następnego dnia zapisałem się na kurs pilota. Wpłaciłem zaliczkę. Resztę odłożyłem na kolejne miesiące. I wiedziałem, że teraz dam radę. Nie muszę już liczyć każdego grosza. Nie muszę patrzeć na te samoloty z bólem w środku.

Minęło pół roku. Latanie to najlepsza rzecz, jaka mnie spotkała. A zaczęło się od nudy na ochronie i jednego wieczoru, kiedy powiedziałem sobie: sprawdźmy, co potrafi vabada. Nie gram już codziennie. Raz na jakiś czas, dla przypomnienia. I zawsze z limitem. Bo wiem, że prawdziwą wygraną nie były te siedem tysięcy. Tylko to, że w końcu odważyłem się ruszyć z miejsca. Czasem potrzeba tylko jednej nocy. Jednego dobrego trafienia. I odrobiny wiary, że nawet ochroniarz z nocnej zmiany może spojrzeć na świat z góry.