Please or Register to create posts and topics.

Ένα βροχερό βράδυ και μια απρόσμενη νίκη

Πριν λίγους μήνες, καθόμουν στο μπαλκόνι με ένα φλιτζάνι καφέ, χαζεύοντας το καταρρακτώδες νερό να πέφτει. Η βροχή είχε αρχίσει από το μεσημέρι και είχα αποφασίσει ότι η μέρα θα ήταν από εκείνες τις τεμπέλικες, χωρίς τίποτα να με τραβάει έξω. Θα μπορούσα να διαβάσω κάτι, να δω μια ταινία, αλλά εκείνη τη στιγμή ένιωθα μια ανεξήγητη βαριεστημάρα. Ο φίλος μου ο Στέφανος μού είχε στείλει το πρωί ένα μήνυμα ότι δοκίμασε την τύχη του σε ένα online καζίνο και κέρδισε αρκετά για να μας κεράσει μεζέδες. Δεν ήμουν ποτέ φανατικός με τα τυχερά παιχνίδια, αλλά η περιέργεια μου άναψε.

Ας τα πάρω από την αρχή. Δουλεύω σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με είδη δώρων. Οι δουλειές πάνε μέτρια, ο κόσμος δεν ψωνίζει όσο παλιά, και μερικές φορές το άγχος του μήνα με πνίγει. Τα έξοδα τρέχουν, ο λογαριασμός του ρεύματος είναι πάντα πιο μεγάλος από τον προηγούμενο, και το μυαλό μου ψάχνει διεξόδους. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, μετά τη βροχή, ένιωσα ότι ήθελα να ξεφύγω από τη ρουτίνα. Να κάνω κάτι διαφορετικό, να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Θυμήθηκα το μήνυμα του Στέφανου και, για να περάσει η ώρα, άρχισα να ψάχνω στο κινητό μου για εκείνη την πλατφόρμα που μου είχε αναφέρει. Έτσι βρέθηκα μπροστά στο vavada eu. Η σελίδα φόρτωσε γρήγορα, η εγγραφή ήταν απλή και μέσα σε λίγα λεπτά ένιωθα ότι μπαίνω σε έναν καινούριο κόσμο. Πολύχρωμα παιχνίδια, φώτα, ήχοι, κανένα κράξιμο, καμία ουρά. Μόνο εγώ και η οθόνη μου.

Δεν είχα ιδέα πώς λειτουργούν όλα αυτά. Ο Στέφανος βέβαια μου είχε εξηγήσει πώς να κάνω κατάθεση, τι σημαίνουν οι μπόνους και τι πρέπει να προσέχω. Άρχισα με ένα μικρό ποσό, κάτι που δεν θα με πείραζε να χάσω. Ένα δωράκι για τον εαυτό μου, ας πούμε. Τα πρώτα παιχνίδια ήταν χάος: πάτησα κάτι και η ρουλέτα γύρισε, έχασα μερικά ευρώ, μετά κέρδισα λίγα πίσω, μετά ξανά το ίδιο. Ήταν διασκεδαστικό όμως. Όχι η παράνοια που έχω δει σε κάτι ταινίες, αλλά ένα ευχάριστο τσιγκέλι στο μυαλό. Κάπου εκεί έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει. Κατάλαβα γιατί τόσος κόσμος ψάχνει αυτή τη φυγή από τα καθημερινά.

Μετά από μισή ώρα, χωρίς να το πολυκαταλάβω, άρχισε ένα παιχνίδι με φρουτάκια, με τρία ρολά και κάτι κεραίες. Θυμάμαι ότι είχα αρχίσει να νυστάζω, ετοιμαζόμουν να το κλείσω, να θεωρήσω το πείραμα αποτυχημένο. Όμως το τελευταίο spin με έκανε να καθίσω αναμμένος. Τα σύμβολα ευθυγραμμίστηκαν και, πριν προλάβω να πάρω ανάσα, η οθόνη γέμισε με κέρδη. Όχι τρελά λεφτά, ούτε δήθεν τζακ ποτ. Ένα ποσό που έφτανε για να καλύψει τα ψώνια της εβδομάδας και να μείνει και κάτι ψιλά. Η χαρά μου ήταν ανέλπιστη. Πήδηξα από τον καναπέ, ξύπνησα τον σκύλο, και άρχισα να γελάω μόνος μου σαν μικρό παιδί. Δεν ήταν τα λεφτά, πραγματικά. Ήταν το συναίσθημα του απρόβλεπτου, του ότι μια βροχερή Τετάρτη μετατράπηκε σε κάτι ξεχωριστό.

Την επόμενη μέρα, πήγα στη δουλειά και ανέφερα την περιπέτειά μου στον συνάδελφό μου. Εκείνος γέλασε και μου είπε ότι και αυτός περιστασιακά παίζει στο vavada eu, αλλά πάντα με πρόγραμμα. Καθίσαμε στο διάλειμμα και μου έδειξε μερικά κόλπα, πώς να ορίζω όριο χρημάτων και χρόνου, πώς να βλέπω τα πράγματα ως ψυχαγωγία και τίποτα παραπάνω. Αυτό με έκανε να το δω αλλιώς. Δεν παίζω συχνά, ίσως μία φορά στις δύο εβδομάδες και μόνο όταν έχω όρεξη και είμαι σε καλή διάθεση. Ποτέ δεν πάω με σκοπό να κερδίσωχρήματα. Απλώς το διασκεδάζω, όπως θα διασκέδαζα με μια σειρά ή ένα βιντεοπαιχνίδι. Η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει μια έξτρα σπίθα, η αδρεναλίνη της στιγμής. Και όταν χάνω, δεν με πειράζει, γιατί ξέρω ότι το κόστος ήταν ένα ποτό με φίλους.

Αυτό που μου έμεινε από όλο αυτό δεν είναι το ποσό που κέρδισα εκείνο το βράδυ. Είναι η συνειδητοποίηση ότι μπορώ να περνάω καλά χωρίς να φεύγω από το σπίτι, χωρίς να αγχώνομαι για πράγματα που δεν ελέγχω. Κάθε φορά που μπαίνω στην πλατφόρμα, έχω στο μυαλό μου το γέλιο εκείνης της βροχερής βραδιάς. Το αναφέρω και πάλι, αλλά χωρίς καμία εμμονή: έχω δει ανθρώπους να το παίρνουν πολύ στα σοβαρά, να ξεφεύγουν. Δεν είναι για μένα αυτό. Εγώ προτιμώ να το βλέπω ως ένα παιχνίδι με κανόνες, και ο πιο βασικός κανόνας είναι ότι σταματάω όταν είμαι μπροστά ή όταν φτάσω στο όριό μου. Τέλος. Χωρίς αν θέλω το ρεβάνς, χωρίς δραματικές σκέψεις.

Σήμερα, που ξανασκέφτομαι εκείνη τη νύχτα, χαμογελάω. Μετά από τόσες μουντες ρουτίνες, ένα μικρό στοίχημα με την τύχη μού ανανέωσε τη διάθεση και, γιατί όχι, την πίστη μου ότι τα καλά μπορούν να έρθουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να δοκιμάσουν. Λέω μόνο ότι η ζωή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν ανοίγεσαι σε εμπειρίες, αρκεί πάντα να έχεις το μυαλό σου καθαρό. Αυτό το μάθημα το πήρα από μια απλή βόλτα στο vavada eu, και δεν το μετανιώνω. Έτσι, αν κάποιος από εσάς νιώθει ότι όλα είναι μονότονα, ότι χρειάζεται λίγη ζωντάνια με μέτρο, μην το φοβηθείτε. Δοκιμάστε το, αλλά με το σωστό τρόπο. Ό,τι κι αν γίνει, θα έχετε μια ιστορία να λέτε. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος.