Please or Register to create posts and topics.

Ο κωδικός της απόδρασης

Είχα κλείσει τα 37 δύο μήνες πριν. Δεν είναι μεγάλο το νούμερο, αλλά για μένα ήταν. Γιατί στα 37 ένιωσα για πρώτη φορά ότι η ζωή μου είχε γίνει μια επανάληψη. Ξύπνα, δουλειά σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων όπου πουλούσα μεταχειρισμένα και κανείς δεν με άκουγε, γυρνά σπίτι, φαγητό μπροστά από την τηλεόραση, ύπνος. Και πάλι από την αρχή. Κανένα ταξίδι εδώ και τρία χρόνια. Κανένα χόμπι. Οι φίλοι μου είχαν παντρευτεί και είχαν παιδιά, εγώ είχα μια γάτα που με ανεχόταν και μια δόση δανείου για το αμάξι που τελείωνε σε δύο ζωές.

Εκείνη την Παρασκευή, ένας συνάδελφος, ο Δημήτρης, μου είπε: "Ρε, δοκίμασε κάτι διαφορετικό το Σαββατοκύριακο. Μην κάθεσαι να μαραζώνεις". Του γέλασα. "Τι να κάνω, ρε φίλε, να πάω νυχτερινό σκι;". Εκείνος έβγαλε το κινητό του. "Ούτε σκι, ούτε τίποτα. Απλά ένας κωδικός. Γράψε τον". Μου έδειξε μια φράση στην οθόνη του. Δεν ήξερα τι ήταν. Μια ακολουθία από γράμματα και νούμερα. Μου είπε: "Όταν μπεις στη σελίδα, θα ζητήσει κάτι. Πάτα το vavada promo code και βάλε αυτό. Θα δεις διαφορά".

Τον κοίταξα καχύποπτα. Δεν είμαι άτομο που ρισκάρει. Φοβάμαι μέχρι να πάρω ένα διαφορετικό δρομολόγιο για τη δουλειά μήπως και χάσω. Αλλά εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, με την γάτα αγκαλιά και καμία απολύτως ενέργεια να δω ούτε καν ένα επεισόδιο σειράς, θυμήθηκα τον Δημήτρη. Άνοιξα την σελίδα. Μια πλατφόρμα με γαλάζιο φόντο, πολύ επαγγελματική εμφάνιση. Δεν είχε καμπάνες και φώτα που είχα στο μυαλό μου. Ήταν ήσυχη. Καθάριζε.

Έκανα εγγραφή. Συμπλήρωσα τα στοιχεία μου νιώθοντας λίγο ανόητος. Και μετά, στη φόρμα, είδα το πεδίο. Εκείνο που είχε πει ο Δημήτρης. Πληκτρολόγησα τον κωδικό που μου είχε δώσει. Ένα μικρό μήνυμα εμφανίστηκε: "Ισχύει. Μπόνους 100% έως 200 ευρώ και 50 δωρεάν περιστροφές". Έμεινα να κοιτάω. 50 δωρεάν περιστροφές. Χωρίς να βάλω λεφτά. Δεν ήταν πολλά, αλλά για κάποιον που δεν είχε βάλει ποτέ ούτε μια δεκάρα σε τέτοια πράγματα, ήταν σαν να μου χάριζαν ένα λαχείο.

Πάτησα "Ενεργοποίηση". Οι τροχοί άρχισαν να γυρίζουν. Θυμάμαι ότι ένιωθα ένα περίεργο σφίξιμο στο στήθος. Ούτε φόβος, ούτε ενθουσιασμός. Περισσότερο σαν εκείνη την αίσθηση που έχεις όταν ανοίγεις ένα δώρο που δεν περίμενες. Οι πρώτες 20 περιστροφές δεν έδωσαν απολύτως τίποτα. Μηδέν. Μηδέν. Μηδέν. Η γάτα μου άνοιξε τα μάτια της, με κοίταξε σαν να έλεγε "άστο, είναι χαζό", και ξανάκλεισε.

Αλλά στις 28, έπεσαν τρεις επτάρες. Παλιό, κλασικό φρουτάκι. Τρεις επτάρες στη σειρά. Είχα δει σε ταινίες ότι όταν συμβαίνει αυτό, κερδίζεις. Δεν περίμενα τίποτα σπουδαίο. Το υπόλοιπο πήγε από 0 σε 23 ευρώ. Χαμογέλασα. Δεν ήταν τίποτα, αλλά ήταν το πρώτο μου κέρδος. Συνέχισα τις υπόλοιπες περιστροφές. Στις 43, ένα μπόνους σκόρπιων συμβόλων. Η οθόνη γέμισε με φρούτα. Καρπούζια, σταφύλια, πορτοκάλια. Το υπόλοιπο εκτοξεύτηκε στα 67 ευρώ. Τέλος των περιστροφών. Είχα 67 ευρώ.

Θα μπορούσα να τα τραβήξω. 67 ευρώ είναι 67 ευρώ. Δύο μεροκάματα δικά μου. Αλλά κάτι μέσα μου είχε ανάψει. Όχι η απληστία. Η περιέργεια. Ήθελα να δω αν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Θυμήθηκα ένα παιχνίδι που μου είχε δείξει ο Δημήτρης, ένα τραπέζι με χαρτιά, κάτι σαν blackjack αλλά με διαφορετικούς κανόνες. Δεν είχα ιδέα πώς παίζεται. Αλλά υπήρχε demo mode. Δοκίμασα δέκα λεπτά με εικονικά λεφτά. Έχασα, κέρδισα, ξαναέχασα. Το έπιασα.

Μπήκα στο live τραπέζι. 67 ευρώ. Πόνταρα 10. Κέρδισα 20. 77. Πόνταρα 15. Έχασα. 62. Δάγκωσα τα χείλη μου. Πόνταρα 20. Κέρδισα 40. 82. Το σώμα μου είχε αρχίσει να λειτουργεί σε άλλο επίπεδο. Δεν ήμουν πια ο άνθρωπος που φοβόταν να αλλάξει δρομολόγιο. Ήμουν κάποιος που κρατούσε ένα κινητό και έπαιρνε αποφάσεις.

Και τότε, ήρθε ένας ακόμα κωδικός. Η ίδια η πλατφόρμα μού έστειλε μήνυμα. "Για τα γενέθλιά σου". Είχα δηλώσει λάθος ημερομηνία κατά λάθος, αλλά εκείνοι το πήραν κυριολεκτικά. "Χρησιμοποίησε ξανά το vavada promo code που σου στείλαμε στο email". Άνοιξα το email. Υπήρχε ένας νέος κωδικός. Τον πληκτρολόγησα. 25 ακόμα δωρεάν περιστροφές. Χωρίς κατάθεση. Καθόμουν στο σαλόνι μου, στις 11 το βράδυ, με την γάτα να κοιμάται ήσυχη, και ένιωθα σαν παιδί που μόλις του είπαν ότι υπάρχει ζαχαρωτό και δεν τελείωσε ακόμα.

Οι 25 περιστροφές ήταν σε ένα φρουτάκι με κλεμμύδια και φαντάσματα. Πιο περίεργο δεν γινόταν. Τα πρώτα 10, τίποτα. Τα επόμενα 10, μικροκερδή. Και μετά, στο 21ο spin, έπεσε το φάντασμα-τζάκποτ. Τρία φαντάσματα με χρυσά καπέλα. Οι τροχοί σταμάτησαν. Το υπόλοιπο πήγε από 82 στα 164 ευρώ. Διπλασιάστηκε. Δεν χρειάστηκε να παίξω τίποτα άλλο. Δεν χρειάστηκε να ρισκάρω.

Το έκλεισα. Εκεί. Δεν είχα όρεξη για άλλα. Είχα βρει αυτό που ήθελα: μια απόδραση. Μια Παρασκευή που κανονικά θα τελείωνε μπροστά σε μια οθόνη με μια σαπουνόπερα, τελείωσε με 164 ευρώ στην τσέπη και ένα χαμόγελο που δεν είχα φορέσει μήνες.

Την επόμενη μέρα, πήρα την γάτα μου, πήγα σε ένα pet shop που της άρεζε, της πήρα ένα σπίτι-σήραγγα και καλά καλούδια. Τα υπόλοιπα τα έβαλα για τον λογαριασμό της θέρμανσης. Δεν είπα τίποτα στον Δημήτρη. Απλά του έστειλα ένα μήνυμα: "Δουλεύει". Μου απάντησε ένα γελάκι.

Ξέρεις, δεν έγινα τζογαδόρος. Δεν το ξαναέκανα. Αλλά εκείνο το βράδυ, με δύο κωδικούς και μια δόση περιέργειας, θυμήθηκα πώς είναι να περιμένεις κάτι. Να μην ξέρεις. Να ελπίζεις. Και όταν ήρθε, το χάρηκα σαν μικρό παιδί. Δεν είναι τα λεφτά, τελικά. Είναι το συναίσθημα ότι ακόμα και στη μιζέρια της καθημερινότητας, μπορεί να πετάξει κάτι αναπάντεχο. Αρκεί να έχεις τον κωδικό. Τον σωστό.