Please or Register to create posts and topics.

Kā es uzvarēju ceļojumu uz Itāliju, sēžot savā virtuvē

Man ir 34 gadi, un es strādāju par grāmatvedi. Ja kāds zina, kas ir grāmatveda darbs, tas sapratīs — mana dzīve sastāv no cipariem, tabulām un mūžīgās bailes, ka kaut kur ir iekļuvusi kļūda. Katru dienu es skatījos uz citu cilvēku naudu, bet mana paša nauda vienmēr bija strikti sadalīta kategorijās: īre, ēdiens, komunālie, un atlikums — 50 eiro brīvai izvēlei. Tie 50 eiro parasti aizgāja kādā kafejnīcā vai jaunā grāmatā. Es nekad neko lielu neplānoju, jo zināju, ka mans budžets neļauj sapņot par ceļojumiem vai dārgām lietām.

Bet šī stāsta sākums ir pavisam ikdienišķs. Trešdienas vakars, lietus sit pa logu, un manā ledusskapī ir tikai olas un kečups. Es sēžu pie virtuves galda un skroloju sociālos tīklus, kur visi mani draugi publicē bildes no pludmalēm un kalniem. Man bija tāda sajūta, ka esmu palaidis garām kādu svarīgu dzīves vilcienu. Vienkārši garlaicības pēc es ierakstīju meklētājā kaut ko nejaušu. Atcerējos, ka mans brālis nesen bija stāstījis par kādu vietni, kur var izklaidēties bez lielām saistībām. Es neko daudz nedomājot atvēru pirmo saiti, kas parādījās, un tā bija vavada lv.

Godīgi sakot, es nekad nebiju nopietni spēlējis. Manā izpratnē kazino bija kaut kas no filmām, kur vīrieši smokos dzer viskiju un liek miljonus uz vienu karti. Bet šī vietne izskatījās pavisam citādāka — gaiša, draudzīga, pat nedaudz rotaļīga. Es nodomāju, ka man nav ko zaudēt. Tā kā mana ikdiena bija tik pelēka, es nolēmu atļauties nelielu trakumu. Ieliku 20 eiro no saviem 50 "brīvās izvēles" eiro, un sāku pētīt, kas tur vispār ir. Man nebija ne jausmas, ko daru, bet tas nebija svarīgi. Svarīgi bija tas, ka es pirmo reizi mēnešos darīju kaut ko tikai sev, bez aprēķiniem un plāniem.

Sākums bija gauss. Es zaudēju pirmos 5 eiro, pēc tam vēl 5. Bija brīdis, kad es gribēju aizvērt cilni un atgriezties pie savām olām ar kečupu. Bet kaut kas lika man palikt. Varbūt tā bija ziņkāre, varbūt nevēlēšanās atzīt sakāvi. Es izvēlējos citu spēli — vienkāršāku, kurā viss bija atkarīgs tikai no viena klikšķa. Un tad sākās kas tāds, ko es joprojām grūti aprakstu vārdos. Skaitļi sāka augt. Lēnām, bet pārliecinoši. No 10 atlikušajiem eiro tie pārvērtās 30, tad 50, tad 100. Man rokas sāka svīst. Es biju pieradis pie stabilitātes, bet šī nestabilitāte man patika vairāk.

Es turpināju spēlēt apmēram stundu. Nepamanīju, kā pagājis laiks, jo pirmo reizi mēnešu laikā mans prāts nebija pie tabulām un atskaitēm. Mans prāts bija brīvs. Un, kad es beidzot paskatījos uz sava konta bilanci, man bija sajūta, ka es skatos uz kāda cita ekrānu. Tur bija tik daudz, ka es varēju nopirkt ne tikai jaunu grāmatu, bet arī biļeti uz jebkuru vietu Eiropā. Es aizvēru acis un iedomājos krastu, sauli un vīnu. Un tad es sapratu: es to varu atļauties. Es izņēmu naudu, nospiedu pogu un izslēdzu datoru. Visu nakti negulēju. Es domāju par to, kā pagājušajā gadā atteicos no ceļojuma ar draugiem, jo nebija naudas. Kā skatījos viņu Instagram stāstus no Amalfi krasta un mēģināju smaidīt. Tagad man bija iespēja to visu mainīt.

Nākamajā rītā es nevis devos uz darbu, bet gan uz ceļojumu aģentūru. Jā, es paņēmu brīvu dienu. Pirmo reizi mūžā man nebija svarīgi, ko par mani domās kolēģi. Es stāvēju aģentūrā un prasīju biļetes uz Romu. Pārdevēja teica, ka šai nedēļai ir pēdējie divi brīvi vietas. Es pasmaidīju un atbildēju: "Ņemu." Tā vienkārši. Bez aprēķiniem, bez plāna. Es vienkārši paņēmu biļeti un devos mājās gatavot koferi.

Nākamajā dienā es jau sēdēju lidmašīnā. Logs ārā bija pelēks un lietains, bet es zināju, ka pēc dažām stundām mani gaida saule. Kad lidmašīna pacēlās, es sajutu tādu brīvību, kādu nebiju jutis kopš bērnības. It kā es būtu izbēdzis no sava burbuļa. Trīs dienas Romā bija kā sapnis. Es ēdu pastu, dzēru vīnu un staigāju pa vecajām ieliņām bez kartes, vienkārši sekojot savam degunam. Man nebija jāskaita katra monēta. Man bija jābauda. Un, zini, es to darīju ar prieku. Es pat nefotografējos daudz, jo gribēju šo brīdi paturēt savā atmiņā, nevis tikai ekrānā.

Pēc atgriešanās es sapratu vienu lietu. Mana dzīve nav mainījusies tāpēc, ka es uzvarēju naudu. Tā mainījās tāpēc, ka es atļāvos noticēt, ka varu atļauties vairāk. Protams, es joprojām strādāju par grāmatvedi. Joprojām skatos tabulas. Bet tagad man ir maza fotogrāfija no Itālijas, kas karājas pie mana galda. Es paskatos uz to un atceros, ka pasaule ir lielāka par manu biroju. Reizēm pietiek ar vienu neplānotu lēmumu, lai pārlauztu ikdienu. Un, lai arī daudzi man teiks, ka tā bija tikai laime, es atbildu — varbūt. Bet laime taču ir atļauja būt laimīgam, vai ne?

Dažreiz, kad man ir garlaicīgi mājās, es atkal atveru vavada lv. Ne jau tāpēc, lai atkārtotu to pašu. Bet tāpēc, ka man patīk tā sajūta, ka nekas nav prognozējams. Ka dzīvē nav tikai melns un balts, bet arī zeltaina svītra, kas var parādīties visnegaidītākajā brīdī. Es vairs neuztveru spēli kā veidu, kā pelnīt. Es to uzskatu par atgādinājumu, ka dzīve nav tikai darbs un rēķini. Tas ir par brīžiem, kad jūties dzīvs. Protams, es zinu, ka nevaru paļauties tikai uz to. Man ir darba līgums, pensijas fonds un citas garlaicīgas lietas. Bet man tagad ir arī šis stāsts, ko varu pastāstīt draugiem vakaros.

Reiz draugi jautāja, kā man izdevās aizbraukt uz Romu. Es teicu, ka laimēju loterijā. Viņi smējās un teica, ka es meloju. Bet es tikai pasmaidīju. Katram ir tiesības uz savu patiesību. Manā patiesībā ir vieta nejaušībai, smiekliem un ceļojumiem, kas sākas ar vienu klikšķi. Es vairs nebaidos no negaidītiem pavērsieniem, jo tagad zinu, ka dažreiz tie nes labākās lietas. Itālijā es sapratu, ka pelnīju vairāk, nekā biju gatavs atzīt. Nevis naudas ziņā, bet dzīves baudīšanas ziņā. Un šī atziņa man ir vērtīgāka par jebkuru džekpotu.

Šodien, sēžot savā virtuvē ar tasi kafijas, es skatos ārā pa logu. Līst lietus. Bet man tas vairs nav svarīgi. Tā kā es zinu, ka jebkurā brīdī var notikt kas labs, ja esmu tam gatavs. Ne jau tāpēc, ka es gaidu brīnumu, bet tāpēc, ka es vairs nebaidos spert soli. Un šī ir mana mazā uzvara, par kuru man nevajag nevienu apliecinājumu.