Please or Register to create posts and topics.

Kā es uzvarēju divas nedēļas algas piektdienas vakarā, kad man beidzās alus

Tas bija parastā, drūmā oktobra piektdiena. Līst, tumšs jau četros, un es sēžu savā dzīvoklī Ķengaragā ar vienu domu – gribas kaut ko izdarīt, bet absolūti nekāda spēka. Draugi strādā, draudzene aizbraukusi pie mammas uz Liepāju, alus ledusskapī beidzies. Palikušas tikai trīs bundžas ar kaut kādu bezalkoholisko, ko nopirku vasarā un aizmirsu.

Sūdīgs vakars, ja godīgi.

Sāku skrollēt telefonu. Instagram, Telegram, ziņas – viss garlaicīgi. Tad atcerējos, ka mans kolēģis Jānis pagājušajā nedēļā darbā stāstīja, ka viņš kaut ko tādu pa retumam uzmet, kad grib “nedaudz adrenalīna”. Jānis ir tas tipiskais mierīgais čalis, kurš nēsā rūtainus kreklus un dzer tēju ar piparmētru. Bet viņš teica, ka ir viens tiešsaistes kazino, kur viss ir vienkārši – neviens tev nezvanīs, neviens nečakarēs prātu ar bonusiem.

Es atvēru pārlūku un ierakstīju vienu vārdu: vavada.

Zinu, zinu – daudzi teiks, ka azartspēles ir ļauns. Bet man nekad nav bijis tā, ka es sēdētu un mēģinātu atsist zaudējumus. Man vairāk patīk pats process. Skaņas. Gaismas. Tā sajūta, kad rats griežas vai kārtis krīt.

Toreiz man kontā bija varbūt kādi četrdesmit eiro. Sīknauda, ko nebūtu žēl pazaudēt. Es ieskaitīju divdesmit.

Sāku ar vienkāršākajām spēlēm. Tādām, kur neko daudz nevajag domāt. Zini, lai smadzenes atslābst. Es nospiedu “spin”, un pirmās desmit minūtes gāja kā pa sviestu – zaudēju piecus eiro mazos gabaliņos, uzvarēju trīs atpakaļ. Nekas traks.

Bet tad notika kaut kas dīvains.

Spēle, kuru es griezu, pēkšņi sāka mest mazus, regulārus laimestus. Divi eiro, pieci, atkal trīs. Tā nebija liela nauda, bet tas radīja tādu patīkamu ritmu. Es sāku just, kā sejā uzlec smaids. Varbūt tas bija tikai veiksmes brīdis, bet es nolēmu neapstāties.

Pagāja vēl kādas divdesmit minūtes. Es jau biju aizmirsis par laiku. Ārā lietus sitās pret palodzi, bet man vienalga – es skatos uz ekrānu, un tur pēkšņi izkrīt kaut kas lielāks. Četrdesmit septiņi eiro vienā raidē.

Es pamāju ar galvu. “Nu labi,” es nodomāju. “Šovakar kaut kas notiek.”

Es neesmu no tiem, kas dzenās pēc miljoniem. Man pietiek ar tādu uzvaru, kas reāli maina nedēļu. Piemēram – vari nopirkt labu vakariņu, samaksāt rēķinu, nopirkt to džemperi, kuru vilcinājies pirkt jau mēnesi.

Pēc šī laimesta es apstājos. Izslēdzu spēli, paskatījos uz atlikumu. Man bija kādi sešdesmit eiro. Pluss četrdesmit no sākotnējā. Normāli.

Bet tad es pieļāvu kļūdu – vai varbūt nē. Es uztaisīju kafiju. Pārgāju uz dīvānu. Un atkal atvēru to pašu vietni. Tikai šoreiz izvēlējos citu spēli. Tādu ar bonusa raundiem.

Pirmie desmit griezieni – nekas. Es jau domāju, ka laimests bija tikai nejaušība. Bet tad iespējās bonuss.

Zini tās sajūtas, kad ekrāns sāk mirgot, un tu nesaproti, cik daudz naudas tur krīt? Es skatījos uz skaitli, un tas auga. Lēni. Bet auga.

Piecdesmit. Simts. Divsimt.

Es noliku kafiju malā, jo rokas sāka trīcēt.

Gala rezultāts: četri simti astoņdesmit eiro.

Es sēdēju tumsā, tikai telefona gaisma krita sejā. Smaidīju kā idiots. Tad es iedomājos, ko es ar šo naudu varu izdarīt. Varu nopirkt to jauno spēļu konsoli, par kuru esmu domājis. Varu aizvest draudzeni uz jebkuru restorānu Rīgā un pat neskatīties cenas. Varu vienkārši nolikt malā un justies mierīgāk.

Es neko no tā neizdarīju tajā vakarā. Es vienkārši izslēdzu telefonu, ielēju glāzē to bezalkoholisko alu, aizgāju uz balkonu un skatījos lietū. Un es jutos... viegli.

Tā nav tikai nauda. Tā ir sajūta, ka kaut kas šajā pelēkajā, drūmajā dzīvē reizēm nostrādā tavā labā. Ka vari nospiest pogu, un notiek brīnums. Protams, es zinu, ka nākamreiz varbūt nekas nesanāks. Bet šoreiz – sanāca.

Pāris dienas vēlāk es piezvanīju Jānim un pateicu paldies par ieteikumu. Viņš tikai pasmējās un teica: “Vecīt, tas nav ieteikums. Tā ir tava diena.”

Un zini, varbūt viņam taisnība.

Bet es joprojām atceros to vakaru. To mieru. To smaidu. Un to, kā es sēdēju vienatnē, bet nejutos vientuļš. Jo man bija mana mazā uzvara. Un tā jutās īsta.