Please or Register to create posts and topics.

Kuidas ma oma parimale sõbrale võlgu jäin ja see muutis kõik

Mul on sõber, keda ma tunnen juba üle kahekümne aasta. Tema nimi on Marko ja ta on see tüüp, kes alati teab, mida öelda, alati valmis aitama. Kui mu auto katki läks, oli tema see, kes tuli ja aitas. Kui mul oli rahamuresid, laenas ta mulle ilma küsimata. Ma olen talle võlgu nii palju, et ma isegi ei viitsi lugeda. Aga see lugu ei räägi sellest, kuidas ma talle raha tagasi maksin. See räägib sellest, kuidas ma ühel päeval otsustasin, et ma ei taha enam olla see, kes alati võtab, vaid see, kes annab. Ja selleks ma vajasin natuke õnne.

See algas ühel neljapäeva õhtul, kui Marko helistas ja ütles, et ta on haiglas. Mitte midagi tõsist, aga ta pidi jääma paariks päevaks vaatlusele. Ma istusin telefoni otsas ja tundsin, kuidas süda läks raskemaks. Ta ei öelnud seda, aga ma teadsin, et tal on rahamuresid – ta oli just vahetanud töökohta ja kindlustus ei katnud kõike. Ma tahtsin teda aidata, aga mul endal oli raha napilt. Ma olin just maksnud kõik arved ja kontol oli vaevalt sada eurot. See polnud piisav, et talle midagi tähenduslikku pakkuda. Ma tundsin end abituna ja see tunne oli kohutav.

Ma kõndisin õhtul mööda tänavaid, mõtlesin, mida teha. Siis sattusin ühe vana sõbra otsa, keda ma polnud ammu näinud. Ta rääkis, et ta on hiljuti proovinud midagi uut – mitte tööd, vaid lihtsalt ajaviidet. Ta mainis, et see on koht, kus saad lõõgastuda ja natuke põnevust tunda. Ma polnud varem sellest eriti huvitatud, aga tol õhtul tundus see nagu võimalus. Ma mõtlesin: "Kui mul on ainult sada eurot, siis miks mitte proovida? Kui kaotan, siis kaotan. Aga kui võidan, saan ma Markot aidata." See mõte andis mulle julgust.

Ma läksin koju, avasin saidi ja registreerusin. Kõik oli lihtne ja arusaadav, isegi minu jaoks, kes ma polnud kunagi varem sellist asja teinud. Ma vaatasin ringi, lugesin reegleid ja tundsin, kuidas põnevus hakkas kasvama. Ma teadsin, et see on risk, aga ma olin valmis selle võtma. Valisin mängu, mis tundus lihtne, ja panin esimese viie euro. Rattad hakkasid keerlema ja ma tundsin, kuidas mu süda peksis. Tulemus? Ei midagi. Teine panus – jälle ei midagi. Kolmas – väike võit, paar eurot tagasi. Ma ei heitnud meelt, sest ma teadsin, et see pole veel lõpp.

Mängisin umbes tund aega, kaotasin ja võitsin vaheldumisi, aga üldiselt olin ma ikka miinuses. Siis märkasin, et lehel on mingi pakkumine, mida ma polnud varem kasutanud. See lubas mulle võimalust mängu jätkata ilma lisakuludeta. Ma mõtlesin, et see on just see, mida ma vajan – veel üks võimalus, ilma et ma peaksin oma viimast raha panustama. Ma võtsin selle vastu ja tundsin, et mu õnn võib pöörduda. Ja siis see juhtus.

Ma tegin panuse, mis tundus tol hetkel lihtsalt järjekordne katse. Vajutasin nuppu, rattad keerasid ja ekraanile ilmus number, mis pani mu suu lahti. Ma lugesin seda mitu korda üle, sest ma ei suutnud uskuda. See oli rohkem kui tuhat eurot. Ma istusin toolil, käed värisesid, ja mõtlesin: "See on tõeline? Kas see juhtub päriselt?" Ma vaatasin kontot, kontrollisin veel kord, ja jah – see oli seal. Ma olin võitnud summa, mis muutis kõik. Ma ei suutnud naeratamist tagasi hoida.

Esimese asjana ma võtsin võidu välja. Kogu summa. Ma teadsin, et kui ma jätkan, võin ma kõik kaotada. Ja ma tahtsin seda raha kasutada selleks, milleks ma olin mõelnud – Marko aitamiseks. Järgmisel hommikul ma helistasin talle ja ütlesin, et tulen külla. Ta oli haiglas, väsinud ja murelik. Ma istusin ta voodi kõrvale ja ütlesin: "Kuule, ma tean, et sa ei taha seda kuulda, aga ma tahan sulle midagi anda." Ma andsin telle ümbriku. Ta vaatas seda, avas ja nägi raha. Tema silmad läksid suureks. "Kust sa selle said?" küsis ta. Ma naeratasin ja ütlesin: "See on pikk lugu, aga see on sinu oma. Sa oled mind aastaid aidanud ja nüüd on minu kord."

Ta ei võtnud seda kohe vastu. Me vaidlesime natuke, aga ma olin kindel. Ma ütlesin talle, et see on kingitus, mitte laen, ja et ta võib selle kasutada oma arvete katteks või milleks iganes. Ta vaatas mind pikalt ja siis kallistas. Ma tundsin, kuidas ta õlad lõdvestusid. See oli rohkem väärt kui ükski raha.

Pärast seda sündmust muutus midagi minus. Ma ei olnud enam see, kes alati muretseb iga sendi pärast. Ma mõistsin, et vahel tasub riskida, mitte ainult raha pärast, vaid selleks, et teha midagi head. Ja ma avastasin, et see koht, kus ma mängisin, oli usaldusväärne ja lihtne. Ma isegi soovitasin seda mõnele teisele sõbrale, kes otsisid natuke lõbu. Ma teadsin, et kui keegi küsib, kus ma mängin, siis ma võin öelda, et see on vavada est, sest see on koht, kus ma leidsin oma õnne. Aga see polnud saidi pärast – see oli seetõttu, et ma võtsin võimaluse.

Ma ei ole muutunud mänguriks, kes veedab tunde ekraani taga. Ma mängin ainult siis, kui mul on tuju ja väike summa, mida ma ei karda kaotada. Aga see üks kord muutis kõik. Ma tundsin, et elu on õiglane, et vahel annab see sulle võimaluse teha head. Ja ma tean, et Marko ei unusta seda kunagi – mitte raha pärast, vaid sellepärast, et ta teadis, et ma tegin seda südamega.

Nüüd, kui ma vaatan tagasi, naeratan ma alati sellele neljapäeva õhtule. See õpetas mulle, et vahel ei pea sa olema rikas, et olla helde. Vahel on vaja vaid natuke julgust ja natuke õnne. Ja kui sul on sõber, kes vajab abi, siis pole midagi paremat kui teadmine, et sa suutsid teda aidata. Ma ei tea, kas ma kunagi võidan nii palju, aga see pole oluline. Oluline on see, et ma sain võimaluse olla see, kes annab, mitte see, kes võtab. Ja see on kõige suurem võit. Elu on imeline, kui sa usud, et ka sinul võib õnn naeratada. Ja kui see naeratab, siis jaga seda teistega. Sest see teeb õnne veel suuremaks.