Please or Register to create posts and topics.

Trzy spiny na ciszę przed burzą

Miałem wtedy straszny okres w życiu. Nie taki, że ktoś umarł czy coś, ale taki, że wszystko naraz się sypało. Dziewczyna się wyprowadziła tydzień wcześniej, szef obciął mi pół etatu, a w mieszkaniu pachniało wilgocią i starym żalem. Siedziałem na materacu w salonie, bo łóżko zabrała ze sobą, i wbijałem wzrok w sufit. Była pierwsza w nocy. Piłem tanią colę z biedronki i jadłem paluszki, które zostały po piątkowym meczu.

Nie mogłem spać. Wiecie, jak to jest – głowa pracuje na najwyższych obrotach, a ty nie masz siły, żeby ją zatrzymać. Więc sięgnąłem po telefon. Przewijanie. Durna rozrywka. Nic ciekawego. I nagle, w morzu głupich filmików i zdjęć jedzenia, zobaczyłem reklamę. Znasz te momenty, kiedy reklama trafia w punkt, bo jesteś słaby psychicznie? Dokładnie tak.

Kliknąłem z czystej ciekawości. Nie planowałem wydać ani złotówki – zwyczajnie nie miałem z czego. Na koncie jakieś siedemdziesiąt złotych, które musiało starczyć na chleb, ser i może jednego energy drinka na drogę do roboty. Strona otworzyła się szybko, zrobiła na mnie nawet porządne wrażenie. Nie wyglądała jak te tandetne automaty sprzed lat, tylko bardziej jak nowoczesna gra na telefon.

Zarejestrowałem się, bo rejestracja trwała dosłownie minutę. Email, hasło, potwierdzenie i już. Wtedy wpadł mi w oko mały baner z bonusem powitalnym. Zawsze myślałem, że takie rzeczy to ściema, ale w ramach eksperymentu postanowiłem sprawdzić, co trzeba zrobić. Okazało się, że wystarczy wpisać kod, który znalazłem w jednej z podstron. Wkleiłem vavada kod bez depozytu i patrzę – na koncie pojawiają się darmowe środki. Bez żadnej mojej kasy. Zero ryzyka.

Pamiętam, że nawet się uśmiechnąłem po raz pierwszy od chyba tygodnia.

Zacząłem grać na najniższych stawkach. Jakiś slot o greckiej tematyce, kolumny, amfory, Zeus z błyskawicą. Nic oryginalnego, ale te dźwięki – delikatne, rytmiczne – działały na mnie jak jakaś dziwna terapia. Przez chwilę nie myślałem o pustym mieszkaniu, o kredycie, o tym, że za dwa tygodnie minie termin płatności za prąd. Byłem tylko ja, ekran i losowe symbole.

Pierwsze dziesięć spinów – nic. Drugie dziesięć – parę złotych. To było śmiesznie mało, ale budziło emocje, o które siebie nie podejrzewałem. Kiedy spadła trójka identycznych symboli, a na liczniku wskoczyło osiemnaście złotych, poczułem coś, czego nie czułem od dawna – lekkie ukłucie nadziei. Głupiej, nielogicznej, ale prawdziwej.

Postanowiłem, że gram do wyczerpania bonusu. Albo wygram coś konkretnego, albo wrócę do gapienia się w sufit. Nie miałem nic do stracenia. Kręciłem dalej. W międzyczasie wstałem po kolejną colę, otworzyłem okno, żeby wpuścić trochę chłodnego powietrza. Wróciłem do telefonu i wtedy się zaczęło.

Zatrzymałem się na momencie, gdy system sam zapytał, czy nie chcę skorzystać z kolejnej promki dla aktywnych. Kliknąłem, ponownie wprowadziłem vavada kod bez depozytu – bo gdzieś w regulaminie stało, że dla wracających też coś jest – i dostałem dodatkowe dwadzieścia spinów. Wbiłem je jednym tchem.

Dziesiąty spin. Trzy symbole wilda. Czterysta złotych.

Zamrugałem. Odłożyłem colę. Wziąłem telefon w obie dłonie. CZYTAŁEM tę cyfrę jakieś dziesięć razy. Czterysta złotych. Na koncie bonusowym. Do wypłaty po spełnieniu warunku – ale warunek był śmiesznie niski, bo to był kod bez depozytu. Wystarczyło obrócić środkami jeden raz i mogłem przelewać.

Zrobiłem to od razu. Nie czekałem. Nie wierzyłem, że to prawda, dopóki nie zobaczyłem zielonego komunikatu: „Wypłata przetwarzana”. Godzinę później, o trzeciej nad ranem, dostałem SMS z banku. Czterysta dziewięćdziesiąt złotych. Z jakiegoś powodu było ich więcej – może jakaś mała wygrana przy okazji.

Usiadłem na materacu i popłakałem się. Nie z radości, nie ze smutku. Z ulgi. To była taka kwota, która pozwalała mi oddychać. Mogłem zrobić normalne zakupy, zapłacić część rachunków, kupić żarówkę do przedpokoju, która od dwóch tygodni była przepalona. Drobnostki, a robią różnicę między życiem wegetacją a normalnym funkcjonowaniem.

Do dzisiaj nie wiem, czy to był fart, czy algorytm, czy po prostu wszechświat uznał, że akurat tej nocy należy mi się przerwa od bycia ofiarą. Ale wiem jedno – obudziłem się rano i zrobiłem coś, czego nie robiłem od miesiąca: uśmiechnąłem się, zanim przypomniałem sobie, że jestem sam. Tym razem moja samotność nie bolała. Była przestrzenią, a nie ciężarem.

Nie myślcie sobie, że zostałem hazardzistą. Nie gram codziennie, nie wpłacam swoich pieniędzy, nie gonię za stratami. Ale ten jeden raz? Ten jeden raz był jak strzał adrenaliny, który postawił mnie na nogi w momencie, kiedy najzwyczajniej w świecie leżałem i czekałem, aż coś się zmieni. A zmieniło się, bo z nudów kliknąłem w reklamę i wklepałem kod, który otworzył mi małe okno na lepszy tydzień.

Kupiłem za to jedzenie, zapłaciłem za prąd i poszedłem do kina sam. Brzmi smutno? Niespecjalnie. Było w tym coś wyzwalającego. Dziś, jak wracam myślami do tamtej nocy, myślę sobie: czasem pomoc przychodzi z miejsca, którego najmniej się spodziewasz. A czasem wystarczy być na tyle samotnym i znudzonym, żeby w końcu złapać oddech. Nie oceniam tego. Po prostu mi się przydarzyło. I dzięki temu nauczyłem się, że nie wszystkie promocje to ściema – ale tylko te, które nic nie kosztują. Bo wtedy, nawet jeśli przegrasz, przegrywasz tylko nudę. A ja tamtej nocy i tak nie miałem nic lepszego do roboty.