Please or Register to create posts and topics.

Zagubiony bagaż i dwie godziny, które pamiętam do dziś

Lotnisko w Mediolanie. Piątek, trzynastego. Nie wierzę w przesądy, ale tego dnia chyba ktoś na górze miał niezły ubaw. Leciałem do rodziny do Włoch, pierwszy urlop od dwóch lat. Walizka zapakowana, dokumenty w porządku, samolot nawet nie opóźniony. Aż tu nagle – przy taśmie odbioru bagażu cisza. Kręcę się, czekam. Walizki lecą, lecą, ale mojej nie ma. Nikogo. Pusta taśma. Idę do biura rzeczy znalezionych. Pan z wąsikiem wzrusza ramionami. „Proszę wypełnić formularz, oddzwonimy”. Oddzwonią? Ja mam za dwie godziny pociąg na południe.

Byłem wkurzony jak osa. Nie wściekły. Wkurzony. To gorsze, bo wściekłość mija, a wkurzenie siedzi i dłubie. Usiadłem na ławce przy hali przylotów. Wokół mnie ludzie z walizkami, z bukietami, z płaczącymi dziećmi. A ja z plecakiem, w którym miałem tylko powerbank, ładowarkę i drugą parę skarpetek. Telefon pokazywał dwadzieścia procent baterii. I dwie godziny do odjazdu pociągu.

Potrzebowałem czegoś, co oderwie mnie od myślenia o tym, że całe moje wakacyjne ubranie gdzieś się kręci po Mediolanie bez mnie. Przewijałem aplikacje. Facebook – dramaty. Instagram – piękni ludzie na pięknych plażach. Nudziło mnie to wszystko. I wtedy przypomniałem sobie, że kilka tygodni wcześniej kolega z pracy wysłał mi link z tekstem „zobacz, jak to działa”. Nie otworzyłem go wtedy. Byłem akurat na budowie, nie miałem czasu. Ale link został w czacie. Przewinąłem. Znalazłem.

Pobrałem aplikacja vavada w minutę. Rejestracja przez telefon – podałem numer, dostałem kod, koniec. Żadnych mejli, żadnych potwierdzeń. Nawet nie musiałem podawać imienia. To mnie zdziwiło. W dzisiejszych czasach każdy chce twoje dane, a tu – klik, i grasz. Bateria spadła do osiemnastu procent. Pomyślałem – wystarczy. Rzuciłem sto złotych. Tyle miałem w portfelu na jedzenie w podróży. Pomyślałem, że jak przegram, będę gryzł suchy chleb. Jak wygram – no to fajnie.

Zacząłem. Małe stawki, proste gry. Automaty z owocami, potem coś z piratami. Nic wielkiego. Przez pierwsze pół godziny byłem na minus dwadzieścia. Złość wróciła. Ale gra miała w sobie coś, co mnie uspokajało. Może te dźwięki. Może te migające światełka. Siedziałem na tej lotniskowej ławce, a wokół mnie działo się życie, a ja byłem gdzieś indziej. W świecie, w którym nie liczyły się opóźnione pociągi ani zgubione walizki. Liczyło się tylko to, czy następny spin przyniesie bonus.

I wtedy to przyszło. Seria. Najpierw pięćdziesięciozłotowa wygrana. Potem sto. Potem trzysta. Aplikacja vavada działała bez zarzutu – ani jednego przycięcia, ani jednego błędu. W ciągu kwadransa saldo skoczyło do tysiąca dwustu złotych. Siedziałem i patrzyłem na ekran jak zaczarowany. W głowie mi się nie mieściło. Na lotnisku, przypadkiem, wkurzony i zmęczony – tyle kasy.

Ale wiedziałem, że to jeszcze nie moje. Bo łatwo przyszło, łatwo może odejść. Postanowiłem wypłacić tysiąc. Zostawiłem dwieście na dalszą grę – tak dla zasady. Kliknąłem „wypłać”. I wtedy zobaczyłem, że przelew idzie na kartę, którą dodałem przy rejestracji. Ten sam numer, co przy depozycie. Żadnych dodatkowych potwierdzeń, żadnych skanów dowodu. Normalnie – zlecenie poszło.

Bateria w telefonie spadła do dziewięciu procent. Uśmiechnąłem się. Pociąg do rodziny miałem za godzinę. W międzyczasie poszedłem do lotniskowego sklepu, kupiłem jakieś ciastko i colę. I po prostu czekałem. Nie grałem więcej. Tylko siedziałem i patrzyłem na ludzi. Nagle cały mój zły humor gdzieś wyparował.

Następnego dnia rano sprawdziłem konto. Przelew był. Tysiąc złotych. Cały. Wpłynął jeszcze przed północą. Zadzwoniłem do żony. „Słuchaj” – powiedziałem. „Mamy dodatkowy tysiąc na wakacje”. Nie mówiłem skąd. Powiedziała tylko: „Fajnie. To kup synkowi te wymarzone buty”. I tak zrobiłem. Za resztę dołożyliśmy do wycieczki nad jezioro, na które normalnie by nas nie było stać.

I wiecie co? Cała ta historia nauczyła mnie jednego. Nie tego, jak łatwo wygrać. Tylko tego, że czasem, kiedy jesteś na dnie – albo na lotnisku bez walizki – życie potrafi cię zaskoczyć. Ale tylko wtedy, kiedy nie szukasz na siłę. Ja nie szukałem. Znalazłem przypadkiem. I miałem tyle rozsądku, żeby nie próbować drugi raz.

Aplikacja vavada wylądowała w moim telefonie przez przypadek i tak samo przez przypadek zniknęła. Odinstalowałem ją dwa dni później, wracając z wakacji. Nie dlatego, że jest zła. Dlatego, że spełniła swoją rolę. Dała mi dobrą historię, trochę gotówki i lekcję, która siedzi we mnie do dziś – że nawet wkurzony i zmęczony możesz podjąć dobrą decyzję. Nie grać dalej. Wypłacić. I cieszyć się życiem. Bez walizki, za to z uśmiechem. A to czasem więcej warte niż cały ekwipunek świata.